Uudised
6. märts 1997, 00:00

Kuressaare sulgeb venekeelse kooli

Kuressaare linnavalitsus tegi otsuse, mille kohaselt lõpetatakse lähitulevikus Kuressaare Vanalinna Koolis venekeelse keskkoolihariduse andmine.

Otsuse kohaselt ei avata selles koolis enam käesoleva aasta 1. septembril kümnendat klassi. Laste eest, kes leiavad enesele õppimiskoha mis tahes Eestimaa venekeelsetes gümnaasiumides, tasub Kuressaare linnavalitsus ettenähtud õpilaskoha maksu. Küll aga antakse võimalus keskkool ära lõpetada neil lastel, kes juba praegu vanemates klassides õpivad.

"Linnavalitsus lähtus sellest, et nii valdavalt eestikeelset keskkonda kui Saaremaal ei ole üheski teises maakonnas Eestimaal," ütles linnavalitsuse haridusnõunik Õilme Salumäe. "Niisiis tuleb ka siinsetel muukeelsetel enesele aru anda, kus elatakse."

Praegune Kuressaare Vanalinna Kool oli veel mõni aasta tagasi Saaremaal ainus vene õppekeelega kool ja seal õppis umbes 300 last. Need olid valdavalt pärit sõjaväelaste peredest, kes Eesti taasiseseisvumisega Saaremaalt ja Muhumaalt lahkusid.

Nüüd on kool taas eesti laste valduses ja kasvamas algkoolist täieõiguslikuks põhikooliks.

Järele on jäänud 39 vene keelt kõnelevat õpilast, keda viies liitklassis õpetab 4 põhikohaga õpetajat. Õpilaste arv nooremates venekeelsetes klassides annab tunnistust, et kool kuivab veelgi kokku. Praegu on seitsmendas klassis üks õpilane, kuuendas 3, kolmandas 2 ja teises 3 õpilast. "Nii väheste õpilastega ei ole võimalik õpetajail saada normkoormust ja arvestades nn. õpilaste peamaksu, ei teeni nad välja oma palkagi," märkis Salumäe. "Ka õpetamise tase hakkab paratamatult alla käima, sest kas suudab õpilastele kogu keskkooliprogrammi nõutaval tasemel selgeks teha vaid kaks põhikohaga gümnaasiumiõpetajat."

Tõsi, eelmise aasta viiest lõpetanust jätkas haridusteed kõrgkoolis tervelt neli.

Linnavalitsuse haridusnõunik kinnitas, et Kuressaare linn jätkab vastavalt Eesti Vabariigi põhiseadusele venekeelse põhihariduse andmist Vanalinna koolis seni, kuni jätkub õpilasi.

AILI KOKK